Nie przepadam za zwykłymi naleśnikami, kojarzą mi się z czymś ciężkim i mało zdrowym. Ale te naleśniki to coś zupełnie innego syte, smaczne i zdrowe. Smakują dzieciom i dorosłym!
Składniki:
- ok 1,5 szklanki mleka roślinnego, u mnie ryżowe
- 3 garści jarmużu, można zastąpić szpinakiem równie zdrowe bardziej neutralny smak mają wtedy
- ok 0,5 szkl mąki najlepiej pełnoziarnistej,
- 1 jajko (dla wegetarian)
- szczypta soli
- olej kokosowy do natłuszczenia patelni
Generalnie zasada jest taka sama jak przy robieniu tradycyjnych naleśników. Dodajemy tylko zblendowany jarmuż. Miksujemy go najpierw w odrobiną mleka jak będzie dokładnie rozdrobniony dodajemy pozostałe składniki. Manewrujemy tak mlekiem i mąką żeby uzyskać konsystencję śmietanki. Najlepiej sprawdzić to smażąc pierwszego naleśnika. Smażymy z dwóch stron na odrobinie oleju koko (może być inny). Naleśniki można jeść nawet same mają delikatny orzechowy posmak. U nas najbardziej smakowały z kwaskową konfiturą ze śliwek z ksylitolem. Pycha!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz