czwartek, 22 października 2015

Zielone naleśniki z jarmużem

Nie przepadam za zwykłymi naleśnikami, kojarzą mi się z czymś ciężkim i mało zdrowym. Ale te naleśniki to coś zupełnie innego syte, smaczne i zdrowe. Smakują dzieciom i dorosłym!
zielone naleśniki, naleśniki z jarmużem
zielone naleśniki, naleśniki z jarmużem



Składniki:

  • ok 1,5 szklanki   mleka roślinnego, u mnie ryżowe
  • 3 garści jarmużu, można zastąpić szpinakiem równie zdrowe bardziej neutralny smak mają wtedy
  • ok 0,5 szkl mąki najlepiej pełnoziarnistej,
  • 1 jajko (dla wegetarian)
  • szczypta soli
  • olej kokosowy do natłuszczenia patelni


Generalnie zasada jest taka sama jak przy robieniu tradycyjnych naleśników. Dodajemy tylko zblendowany jarmuż.  Miksujemy go najpierw w odrobiną mleka jak będzie dokładnie rozdrobniony dodajemy pozostałe składniki. Manewrujemy tak mlekiem i mąką żeby uzyskać konsystencję śmietanki. Najlepiej sprawdzić to smażąc pierwszego naleśnika. Smażymy z dwóch stron na odrobinie oleju koko (może być inny). Naleśniki można jeść nawet same mają delikatny orzechowy posmak. U nas najbardziej smakowały z kwaskową konfiturą ze śliwek z ksylitolem. Pycha!


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz