piątek, 2 października 2015

Soczewica, quinoa i cieciorka w sosie curry.

Soczewica curry Wegegar

                                                                       Składniki:


  • 150 g soczewicy czerwonej
  • puszka cieciorki lub ok szklanka ugotowanej
  • 100 g komosy ryżowej  (quinoa)
  • 2-3 pomidory, mogą być z puszki
  • 1 duża cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • papryczka chili wg uznania
  • przyprawy: po łyżeczce kurkumy, kuminu, ziaren kolendry, curry, papryki czerwonej ostrej i słodkiej, imbir (świeży lub suszony) i szczypta cynamonu, sól lub sos sojowy.
  • 2 łyżki oleju kokosowego lub innego tłuszczu
  • natka pietruszki lub świeża kolendra.
  • woda ok 2,5 szklanki

Zaczynamy od utarcia w moździerzu ziaren kolendry i pokrojeniu papryczki i imbiru.   Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy cebulę i lekko podsmażamy po czym dodajemy przyprawy i dalej smażymy alby wydobyć ich aromat. Możemy trochę podlać wodą ąby odkleić lekko podpalone przyprawy. Następnie dodajemy opłukaną soczewicę i komosę i podlewamy wodą za każdym razem dolewając jak ziarna będą ją wchłaniać. Gotujemy tak ok 15 min. W między czasie doprawiamy solą lub sosem sojowym. Na koniec wrzucamy pomidory i cieciorkę. Trzeba pamiętać, że soczewica i quinoa powinny być w tym momencie już prawie ugotowane. Teraz już tylko czekamy aż smaki się połączą a pomidory trochę odparują. Na koniec doprawiamy jeszcze jeżeli czujemy taką potrzebę i posypujemy natką pietruszki lub kolendrą.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz