Składniki:
- 150 g soczewicy czerwonej
- puszka cieciorki lub ok szklanka ugotowanej
- 100 g komosy ryżowej (quinoa)
- 2-3 pomidory, mogą być z puszki
- 1 duża cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- papryczka chili wg uznania
- przyprawy: po łyżeczce kurkumy, kuminu, ziaren kolendry, curry, papryki czerwonej ostrej i słodkiej, imbir (świeży lub suszony) i szczypta cynamonu, sól lub sos sojowy.
- 2 łyżki oleju kokosowego lub innego tłuszczu
- natka pietruszki lub świeża kolendra.
- woda ok 2,5 szklanki
Zaczynamy od utarcia w moździerzu ziaren kolendry i pokrojeniu papryczki i imbiru. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy cebulę i lekko podsmażamy po czym dodajemy przyprawy i dalej smażymy alby wydobyć ich aromat. Możemy trochę podlać wodą ąby odkleić lekko podpalone przyprawy. Następnie dodajemy opłukaną soczewicę i komosę i podlewamy wodą za każdym razem dolewając jak ziarna będą ją wchłaniać. Gotujemy tak ok 15 min. W między czasie doprawiamy solą lub sosem sojowym. Na koniec wrzucamy pomidory i cieciorkę. Trzeba pamiętać, że soczewica i quinoa powinny być w tym momencie już prawie ugotowane. Teraz już tylko czekamy aż smaki się połączą a pomidory trochę odparują. Na koniec doprawiamy jeszcze jeżeli czujemy taką potrzebę i posypujemy natką pietruszki lub kolendrą.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz