środa, 21 października 2015

Kotlety z brokułami i tofu!

Tym razem jedna z wariacji na wegańskie kotlety. Brokułowe z tofu, bardzo delikatne w smaku. Pyszne i zdrowe.

kotlety z tofu i brokułami

kotlety z brokułami i tofu


Składniki:

  • jeden średni świeży brokuł
  • kostka tofu naturalnego, ciekawy smak również z wędzonym tofu
  • ok 1/3 szklanki płatków owsianych, mogą być też jaglane lub ugotowana kasza jaglana ok szklanki
  •  2 ząbki czosnku lub więcej
  •  ew. 2-3 łyżki mąki
  • sezam do obtoczenia
  • olej do smażenia
  • sos sojowy/sól
  • przyprawy:tymianek, oregano papryka ostra, wg uznania. Bardzo smaczne są z zestawem przypraw: imbir, curry, kumin, kurkuma.


Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy do miękkości ale pamiętamy żeby nie rozgotować. Płatki owsiane  zalewamy wrzątkiem  i odstawiamy na kilka minut.. Ugotowane różyczki i tufu rozgniatamy widelcem i mieszamy dodajemy rozgnieciony czosnek i przyprawy, sos sojowy oraz namoczone płatki. W razie gdyby masa była za sucha dodajemy wody lub jak za mokra suchych płatków. Odstawiamy masę na ok 15 minut. Sprawdzamy konsystencję jak udaje lepić się małe kotleciki znaczy, że jest  dobra. Ewentualnie dodajemy trochę mąki. Obtaczamy kotleciki w sezamie i smażymy do zrumienienia. Mi najlepiej smakują podawane z kwaśnym dodatkiem: ogórkami kiszonymi lub kapustą kiszoną. 



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz