poniedziałek, 5 października 2015

Spaghetti z sosem pomidorowym!

spaghetti z sosem pomidorowym Wegegar
Banalne ale jakże uwielbiane przeze mnie danie. Szybciutkie i smaczne. Składniki na tę pastę mam zawsze  w pogotowiu. 


Składniki:

  • Makaron spaghetti lubella pełnoziarnisty, lub inny ulubiony ok 250 g
  • 2-3 dojrzałe pomidory (w sezonie) lub pomidory z puszki ew. Passata (jeszcze szybciej:))
  • 2 ząbki czosnku
  •  pół cebuli
  • przyprawy: oregano, tymianek, sól
  • świeża bazylia
  • oliwa z oliwek
Na oliwie podduszamy pokrojoną cebulę i czosnek, dodajemy pokrojone i obrane ze skórki pomidory lub od razu gotowe z puszki. Dodajemy przyprawy i  dusimy aż pomidory się podgotują i odparują częściowo. W tym czasie gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu. Na koniec wszystko mieszamy i posypujemy świeżą bazylią. Prawdziwi włosi podarowaliby sobie czosnek cebulę i przyprawy. Zostałaby bazylia świeża. No ale u nas nie ma takich pysznych pomidorów no i ja po prostu tak lubię. Dla nie wegan na koniec posypujemy parmezanem.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz