Spaghetti z sosem pomidorowym!
Banalne ale jakże uwielbiane przeze mnie danie. Szybciutkie i smaczne. Składniki na tę pastę mam zawsze w pogotowiu.
Składniki:
- Makaron spaghetti lubella pełnoziarnisty, lub inny ulubiony ok 250 g
- 2-3 dojrzałe pomidory (w sezonie) lub pomidory z puszki ew. Passata (jeszcze szybciej:))
- 2 ząbki czosnku
- pół cebuli
- przyprawy: oregano, tymianek, sól
- świeża bazylia
- oliwa z oliwek
Na oliwie podduszamy pokrojoną cebulę i czosnek, dodajemy pokrojone i obrane ze skórki pomidory lub od razu gotowe z puszki. Dodajemy przyprawy i dusimy aż pomidory się podgotują i odparują częściowo. W tym czasie gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu. Na koniec wszystko mieszamy i posypujemy świeżą bazylią. Prawdziwi włosi podarowaliby sobie czosnek cebulę i przyprawy. Zostałaby bazylia świeża. No ale u nas nie ma takich pysznych pomidorów no i ja po prostu tak lubię. Dla nie wegan na koniec posypujemy parmezanem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz