Sezon na dynię w pełni, należę do tej grupy osób które nie przepadają za zupą z dyni, ale w każdej innej postaci jak najbardziej:)
Składniki:
Składniki:
Kopytka
- 0,5 kg ziemniaków ugotowanych najlepiej dzień wcześniej
- ok 350 g mąki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Pozostałe składniki
- ok 2 -3 szklanki pokrojonej w kostkę dyni
- kostka wędzonego tofu
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- papryka słodka, pieprz czarny,
- świeża bazylia
Ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać mąki i zagnieść ciasto. W razie potrzeby podsypać mąką. Odkrajać kawałki i rolować po czym odcinać wąskie skośne kopytka. Gotować w osolonej wodzie.
Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy i dodajemy dynię i tofu. Najpierw przysmażamy po czym dodajemy odrobinę wody i dusimy do miękkości dyni. Wrzucamy przyprawy i ugotowane kopytka. Jeszcze chwilkę możemy podsmażyć. W zależności od upodobania. Posypujemy dużą ilością świeżej bazylii.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz