poniedziałek, 26 października 2015

Kopytka z dynią i wędzonym tofu!

Sezon na dynię w pełni, należę do tej grupy osób które nie przepadają za zupą z dyni, ale w każdej innej postaci jak najbardziej:)
kopytka, dynia, tofu, tofu wędzone


Składniki:

Kopytka
  • 0,5 kg ziemniaków ugotowanych najlepiej dzień wcześniej
  • ok 350 g mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Pozostałe składniki

  • ok 2 -3 szklanki pokrojonej w kostkę dyni
  • kostka wędzonego tofu
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • papryka słodka, pieprz czarny, 
  • świeża bazylia

Ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać mąki i zagnieść ciasto. W razie potrzeby podsypać mąką. Odkrajać kawałki i rolować po czym odcinać wąskie skośne kopytka. Gotować w osolonej wodzie.

Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy i dodajemy dynię i tofu. Najpierw przysmażamy po czym dodajemy odrobinę wody i dusimy do miękkości dyni. Wrzucamy przyprawy i ugotowane kopytka. Jeszcze chwilkę możemy podsmażyć. W zależności od upodobania. Posypujemy dużą ilością świeżej bazylii.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz