piątek, 27 listopada 2015

Cieciorka w sosie pomidorowo kokosowym!

 Składniki:

  • 200 g ziarna ciecierzycy ew. z puszki
  • pomidory z puszki lub 3-4 świeże ew przecier pomidorowy
  • cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • przyprawy, po 1 łyżeczce curry, kolendry, kuminu, papryki czerwonej słodkiej, po pół łyżeczki papryki ostrej lub chilli, cynamonu i startego imbiru, sól
  • 0,5 puszki mleka kokosowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego lub innego tłuszczu

Gotujemy do miękkości namoczoną (najlepiej przez całą noc) cieciorkę. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy poszatkowaną cebulę i  po czym dodajemy wszystkie przyprawy, imbir i czosnek. Chwilę smażymy aby wydobyć ich aromat. Zalewamy wszystko pomidorami, jeżeli  wybraliśmy świeże obieramy je ze skórki i kroimy wcześniej. Następnie dolewamy mleko kokosowe i dusimy wszystko aż pomidory się rozgotują i utworzą z mlekiem kokosowym piękny pomarańczowy sos. Pod koniec dodajemy ugotowaną cieciorkę, doprawiamy jeszcze do smaku i chwilę gotujemy aby smaki się połączyły. Najlepiej smakuje z ugotowanym na sypko ryżem basmati posypanym cynamonem.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz