Kocham brukselkę od zawsze. Wyławiałam każdą z zupy warzywnej. Dziś ciekawa i sycąca propozycja wykorzystania brukselki jako samodzielne danie nie tylko dodatek do obiad czy zupy. Sezon właśnie trwa więc warto spróbować.
Składniki:
- 0,5 kg świeżej brukselki
- opakowanie kiełbasek sojowych wędzonych lub wędzone tofu
- duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- przyprawy: tymianek, pół łyżeczki papryki czerwonej ostrej i pół łyżeczki papryki czerwonej wędzonej, sól
- słonecznik łuskany do posypania
Brukselkę myjemy i przebieramy, kroimy każdą główkę na pół, większe na cztery części. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek podduszamy i wrzucamy brukselki. Chwilkę podsmażamy dodajemy przyprawy i dusimy pod przykryciem dodając odrobinę wody od czasu do czasu. Jak już brukselka zmięknie dodajemy pokrojone kiełbaski lub tofu i jeszcze chwilę dusimy. Na koniec dodajemy słonecznik i zajadamy:)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz