środa, 4 listopada 2015

Brukselka z kiełbaskami sojowymi.

Kocham brukselkę od zawsze. Wyławiałam każdą z zupy warzywnej. Dziś ciekawa i sycąca propozycja wykorzystania brukselki jako samodzielne danie nie tylko dodatek do obiad czy zupy. Sezon właśnie trwa więc warto spróbować.


Składniki:

  • 0,5 kg świeżej brukselki
  • opakowanie kiełbasek sojowych wędzonych lub wędzone tofu
  • duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • przyprawy: tymianek, pół łyżeczki papryki czerwonej ostrej i pół łyżeczki papryki czerwonej wędzonej, sól
  • słonecznik łuskany do posypania 

Brukselkę myjemy i przebieramy, kroimy każdą główkę na pół, większe na cztery części. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek podduszamy i wrzucamy brukselki. Chwilkę podsmażamy  dodajemy przyprawy i dusimy pod przykryciem dodając odrobinę wody od czasu do czasu. Jak już brukselka zmięknie dodajemy pokrojone kiełbaski lub tofu i jeszcze chwilę dusimy. Na koniec dodajemy słonecznik i zajadamy:)

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz