piątek, 27 listopada 2015

Risotto z warzywami i tofu!

risotto z warzywami

Składniki:

  • 200 g ryżu do risotto Arborio
  • dwie marchewki średnie
  • jeden por
  • korzeń pietruszki
  • pół dużego selera
  • bulion warzywny ok 1 l
  • kostka marynowanego tofu
  • przyprawy: tymianek, oregano, sol, pieprz
  • oliwa
Przygotowujemy warzywa, obieramy i kropimy w dość drobną kosteczkę, można też zetrzeć na dużych oczkach.  Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy por, lekko dusimy i wsypujemy ryż lekko podsmażamy aż zacznie robić się szklisty. Dodajemy pozostałe warzywa i dolewamy część  gorącego bulionu (może być woda). Jak ryż wchłonie płyn dolewamy kolejną porcję, aż będzie miękki. Na koniec dodajemy pokrojone tofu i przyprawy.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz