wtorek, 17 maja 2016

Orzeszki z cieciorki

Coś na szybko i na zdrowo! Ekspresowe orzeszki z cieciorki. 
orzeszki z cieciorkiorzeszki z cieciorki


orzeszki z cieciorki
Składniki:

  • Słoik cieciorki (ja uwielbiam tę z lidla) lub z puszki  ew. ugotowana
  • pół łyżki oliwy lub oleju
  • przyprawy dowolne: sół, ostra papryka, zioła

Cieciorkę dokładnie odcedzamy i wysypujemy na pergamin i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. Pieczemy ok 10 min ale pilnujemy wszystko zależy od grubości samej cieciorki i możliwości piekarnika. Po kilku razach będziemy wiedzieli czy wolimy całkowicie chrupiące czy lekko  w środku miękkie. Te drugie mi najbardziej smakują. Po upieczeniu jeszcze w miarę ciepłe  skrapiamy lekko oliwą i dowolnymi przyprawami. Zawijamy w pergamin lub papierową torebkę i potrząsamy aby przyprawy i oliwa oblepiły delikatnie każdy orzeszek. Naprawdę polecam, zdrowa i pyszna alternatywa dla chipsów i słonych orzeszków.

Smacznego! 

1 komentarz:

  1. Uwielbiam cieciorkę w każdym wydaniu się sprawdza! Orzeszki są super ja uwielbiam z tymiankiem.

    OdpowiedzUsuń