poniedziałek, 22 sierpnia 2016

Fasolka szaparagowa pietruszką i czosnkiem pachnąca!

Uwielbiam fasolkę szparagową, a najbardziej tą świeżą w sezonie. Mogłabym ją jeść codziennie i często właśnie tak jest. Ale żeby się nie znudziła codziennie i innej odsłonie. Tym razem z czosnkiem, pietruszką i oliwą. Cudowna na gorąco jak i na zimno. Często serwuję ją na imprezach. 

fasolka szparagowa z pietruszką i czosnkiem


Składniki :

  •  1 kg fasolki szparagowej, u mnie żółta i zielona, może być dowolna
  • pęczek natki pietruszki,
  • 2-3 ząbki czosnku lub wg preferencj
  • sól
  • oliwa z oliwek

Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości i odcedzamy. Do garnka wlewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek i poszatkowany czosnek, możemy chwilę poddusić jeżeli nie lubimy surowego czosnku ale nie za bardzo gorąca fasolką trochę go podgotuje. Dodajemy fasolkę i pietruszkę, lubię jeszcze posolić po wierzchu i wszystko delikatnie mieszkamy. Możemy dolać oliwy jeżeli jest za mało, z czasem sami ustalimy ulubione proporcje.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz