wtorek, 17 maja 2016

Grubotarte placki ziemniaczane z porem

Placki ziemniaczane, grzech który popełniam dość często. Lubię zwłaszcza grube i lekko chrupiące. Tym razem dla urozmaicenia z porem. Nie trzeba się przy nich namęczyć bo trzemy ziemniaki na dużych oczkach, dzięki temu w środku są mięciutkie a na zewnątrz bardziej chrupiące.
placki ziemniaczane z porą

placki grybotarte ziemniacane z porą

Składniki:

  • Kilogram ziemniaków 
  • jeden duży kawałek pora (lub wedle uznania)
  • sól, pieprz
  • ew. mąką do zagęszczenia
  • olej do smażenia

Ziemniaki ścieramy na tarce o dużych oczkach, pora drobno siekamy. Mieszamy wszystkie składniki. W zależności od ziemniaków możemy dodać odrobinę mąki jeżeli puściły wodę. Placki smażymy na oleju na rumiano.  

Smacznego! 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz