piątek, 8 stycznia 2016

Dyniowe risotto!

Na zimowe wieczory zawsze w zamrażarce czeka na mnie pokrojona w kosteczkę i popakowana w woreczki dynia, którą jesienią tam ukryłam. Na szczęście można już kupić mrożoną dynię w sklepie. A w sezonie trzeba korzystać ile się da!



dyniowe risotto, risotto z dynią

Składniki:

  • 200 g ryżu do risotto, najlepiej arborio
  • 2 szklanki pokrojonej świeżej lub mrożonej dyni
  • jedna cebula,
  • 1-2 ząbki czosnku
  • łyżeczka suszonej bazyli
  • ok 1 l bulionu warzywnego
  • oliwa z oliwek 
  • sól i pieprz do smaku,
  • parmezan wegański lub tradycyjny. 
Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę chwilę podsmażając, następnie dodajemy ryż i mieszając czekamy aż ziarenka lekko się zeszklą. Następnie podlewamy niewielką ilością bulionu i wrzucamy dynię. Teraz musimy podlewać porcją bulionu gdy ziarenka wchłoną płyn dolewamy kolejną porcję aż ryż będzie miękki i kleisty a dynia się rozpadnie tworząc sos. Doprawimy do smaku bazylią, solą i pieprzem. Jeżeli nie jesteśmy na diecie wegańskiej dodajemy parmezan starty po zdjęciu z ognia patelni. Na szczęście jest już wegański parmezan jeżeli ktoś tęskni za tym smakiem.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz