Na zimowe wieczory zawsze w zamrażarce czeka na mnie pokrojona w kosteczkę i popakowana w woreczki dynia, którą jesienią tam ukryłam. Na szczęście można już kupić mrożoną dynię w sklepie. A w sezonie trzeba korzystać ile się da!
Składniki:
- 200 g ryżu do risotto, najlepiej arborio
- 2 szklanki pokrojonej świeżej lub mrożonej dyni
- jedna cebula,
- 1-2 ząbki czosnku
- łyżeczka suszonej bazyli
- ok 1 l bulionu warzywnego
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz do smaku,
- parmezan wegański lub tradycyjny.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę chwilę podsmażając, następnie dodajemy ryż i mieszając czekamy aż ziarenka lekko się zeszklą. Następnie podlewamy niewielką ilością bulionu i wrzucamy dynię. Teraz musimy podlewać porcją bulionu gdy ziarenka wchłoną płyn dolewamy kolejną porcję aż ryż będzie miękki i kleisty a dynia się rozpadnie tworząc sos. Doprawimy do smaku bazylią, solą i pieprzem. Jeżeli nie jesteśmy na diecie wegańskiej dodajemy parmezan starty po zdjęciu z ognia patelni. Na szczęście jest już wegański parmezan jeżeli ktoś tęskni za tym smakiem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz